Tuesday, October 5, 2010

IT roll erivajadustega inimestele

Infotehnoloogia on üha arenev valdkond ning tänapäeva ühiskonnas kannab ta eriti suurt rolli. Kui tavainimesele on ta argipäevade mõnus sisustaja ning ka infokanal siis erivajadustega inimestele mängib ta suuremat rolli. Eripedagoogide ja rehabilitatsioonitöötajate jaoks on ta toonud nende töövaldkonda uue suuna- tugitehnoloogia, mis võimaldab puuetega inimestele läbi tehniliste vahendite luua võrdseid võimalusi. (Kikkas, 2010)

Erinevad tugiteenused on kasulikud ka ühiskonnale- vähenevad sotsiaalkulutused, tugitehnoloogilised lahendused muudavad keskkonna inimsõbralikumaks, tänu tugitehnoloogilistele kulutustele kujunevad välja uued spetsialistid kes panustavad oma tööga meie ühiskonda.
Eriti tähtis roll on aga infotehnoloogial sotsiaalsfäärides. Üha populaarsemaks on muutunud erinevad suhtlusportaalid. See võimaldab erinevatel inimestel ühsikonnas end täisväärtuslikuna tunda, liikumispuudega inimesed saaavd kodust väljumata suhelda erinevate inimestega ning leida endale uusi sõpru. Samuti on erinevaid kodulehti ning kommuune kus samade probleemidega inimesed saavad teineteisele nõu anda ning toeks olla.

Samuti on Internetis kuhjaga võimalusi uudiste lugemiseks ning eluga kurssiviimise allikaks. Erinevad meediaväljaanded on laienenud võrku ning uudiste lugemine on tehtud mugavaks, lihtsaks ning odavaks.
Ka õppevaldkonnas on Internetil suur osakaal. Seda nii eripedagoogidele, kes saavad lihtsalt uurida teistes riikides kasutusel olevaid õppevahendeid, mänge ning harivaid harjutusi- neid oma käe järgi mugandada ning kasutusele võtta. Kuid ka erivajadusega inimesed saavad väga lihtsalt end harida, pea kõigil koolidel on e-õppe põhiseid loenguid- nii ei pea kaldteede puudumisel liikumispuudega inimene end haridusest ilma jätma.

Palju on arendatud ka programme nägemisvagustega inimestele- kogu arvuti on pandud eesti keeles rääkima. On olemas punktkirja klaviatuure, monitoridel on suurendavad luubid jne. Nii ei ole ükski puue arvutite kasutamisel takistuseks.

Seega saame öelda, et ilma infotehnoloogiliste lahendusteta oleks meie ühiskond väga ebasõbralik ning pärsiks paljude inimeste arengut. Kui tavainimestele võib olla Internet meelelahutuskanaliks, siis erivajadusega inimesele võib ta olla pea elutähtis osa tema elust.

Kasutatud: Haridustehnoloogia ja erivajadusega inimesed

1 comment:

  1. Väga kena, olete kursis IT võimalustega, kuidas tugitehnoloogia aitab erivajadustega inimesel õppida ja annab juurdepääsu mitmetele materjalidele. Mul on hea meel, et märkisite ära just sotsiaalsfääri, inimene on sotsiaalne olend ja vajab tagasisidet. Kuid kuidas on lood õppimisega, milliseid vahendeid ja võimalusi pakub enesekontrolliks, reflektsioonideks ja kaaslaste arvamuste teadasaamiseks tänane infotehnoloogia? Millised on teie enda kogemused, mida saaksid kasutada ka erivajadustega õppurid?

    ReplyDelete