Saturday, October 9, 2010

Tugitehnoloogia

Meie ühiskonnas on arvutitel ja Internetil väga suur roll. Iga inimene tahab osaleda aktiivselt veebikeskkondades, olenemata sellest, kas oled tavaline ja täiesti terve inimene või omad mõnd puuet, mis võiks olla takistuseks antud keskkonnas osalemiseks. Tänu infotehnoloogia arengule ei jää aga ükski puue takistuseks. Mina valisin võrdlemiseks kaks nägemispuudega inimese abivahendit: ekraanilugeja ning ekraanisuurenduse.

Ekraanilugeja.
Ekraanilugeja (screen reader) on tarkvarasüsteem, mis püüab tuvastada ekraanile kirjutatud teksti. Tulemus saadakse kas heliväljundisse, punktkirjamonitorile või punktkirjaprinterile.
Tänapäeval kasutatakse peamiselt tarkvaralisi ekraanilugejaid. Need hangivad oma tööks vajaliku info suuresti operatsioonisüsteemi käest, s.t. nad ei tegele üldjuhul ekraanil kujutatavate elementide optilise ära tundmisega. Näiteks on tänapäevased ekraanilugejad täiesti võimetud andma mingit infot töötades Microsofti graafilistes võrgu tööterminalides (sinna saadetakse serverist ainult ekraani pilt ilma taustainfota).
Suureks probleemiks on aga ekraanilugejate puhul see, et enamasti on nad tasulised tarkvaralahendused, kuid õnneks hakkab ka ekraanilugeja vabavarana üha enam arenema.














Tuntumaid ekraanilugejaid: JAWS, Window Eyes, Hal (Windows keskkonna jaoks), Speakup (Linux keskkonna jaoks).

JAWS programm:
JAWS For Windows on firma Freedom Scientific poolt toodetav ekraanilugeja. Tavaliselt kasutatakse selle nime asemel kas JAWS või JFW. JAWS on lühend ingliskeelsetest sõnadest jobaccesswithspeech. JFW on vastavalt lühend sõnadest JAWS for Windows. JAWS-iga saab kasutada ka mitmeid teisi kõnesünteesiprogramme ja punktkirjakuvareid. Toetatud on kõik Microsofti SAPI standardile vastavad kõnesüntesaatorid, nende hulgas ka eestikeelne kõnesüntesaator.
JAWS-ist on olemas ka tasuta demoversioon, mis töötab 40 minutit. Pärast selle aja möödumist on võimalik jätkata tööd arvutiga, kuid JAWS-i uueks käivitamiseks tuleb teha arvutile restart.



Ekraanisuurendus.
Ekraanisuurendusprogramm (screen magnifier) on tarkvarapakett, mis võimaldab kasutajal näha arvutiekraani mingit osa suurendatult. E. moodustab ekraanile akna, mida kasutaja saab ekraanil nihutada, teise variandina on luup ise paigal ja selles näidatakse parajasti kursori all olevat ekraanipiirkonda.
Tavaliselt suurendab antud programm teatud ekraanipiirkonda, kuid vahel on üritatud programmi arendada "kasutajasõbralikumaks", programm fokusseerib automaatselt piirkonda, mida ta peab tähtsaimaks, kuid mis kasutajale võib olla täiesti mitteoluline. Samuti võib probleemina välja tuua selle, et suurema suurenfusfaktori puhul jääb pilt ebaselgeks ning uduseks ning seda on keeruline lugeda.

Tuntumaid ekraanisuurendusprogramme: ZoomText Xtra level1, Magic, Lunar (Windows keskkonna jaoks)









                                                  
Leian, et on oluline, et tänapäevases infoühiskonnas oleks igal inimesel ligipääs arvutile ning sealt saadavale infole. Õnneks on piisavalt programme, mis aitavad erivajadustega inimestel meie ühiskonda sulanduda läbi IT-maailma.



Kasutatud allikad:


 Pildid:


No comments:

Post a Comment