Wednesday, November 3, 2010

Internetisuhtlusest.

Mina valisin analüüsitavaks virtuaalkeskkonnaks portaali http://www.rate.ee/ .

Rate.ee keskkond on suhtlusportaal, kuhu saab lisada enda pilte, pidada päevikuid, lisada videosid, kommenteerida teiste fotosid ning teha palju muudki.

Rate.ee on Eesti interneti suurim keskkond. See on sotsiaalne võrgustik, mis pakub sulle võimalust suhelda oma sõpradega ja tutvuda uute inimestega. (http://www.rate.ee/)

Portaali peamine autor ja algataja on Andrei Korobeinik, kes avas selle 1. mail 2002. aastal.
Rate.ee haldaja ja Rate kaubamärgi omanik on firma Serenda Invest OÜ, millest 49% kuulub Korobeiniku firmale Rate Solutions OÜ ning 51% telekommunikatsioonifirmale EMT, kes ostis selle osaluse 2006. aasta märtsi alguses veidike vähem kui 40 miljoni krooni eest. (Vikipeedia, 2010)

Kasutajakonto loomine.

Selleks, et antud keskkonda kasutada, tuleb luua omale kasutajakonto. Konto loomiseks on vaja sisestada kasutajanimi, sünniaasta,sugu, pärsinimi, elukoht. Soovi korral võib lisada koole, huvisid, videosid, pidada päevikut, mängida erinevaid mänge ning teha palju muudki. Konto loomiseks pead olema vähemalt 7-aastane. (Põhimõtteliselt saavad konto teha ka nooremad, kuid selleks peavad nad oma sünniaastaks vähemalt 2003 märkima.)

Piltide lisamine.

Pildil peab olema inimene ja ta nägu peab olema nähtav. Inimene peaks olema pildil esiplaanil, näiteks klassipildid sellele reeglile ei vasta. Samuti on keelatud uduste, häguste või liiga väikeste piltide lisamine. Kui pildil on mitu inimest, peab pildi omanik ennast pildil esile tooma, märkides oma täpse asukoha kas pildil või pildi all.Pornograafilised ja erootilised pildid on keelatud. Piiri, kust alates pilt või poos on liiga erootiline, määravad moderaatorid. Keelatud on rõveda või kedagi solvata võiva sisu ja allkirjaga pildid. Lubatud ei ole pildid, mis oma iseloomult on seadusevastased, õhutavad rassismi, vaenu või vägivalda. Keelatud on ka alkoholi, tubakatooteid ning narkootikume eksponeerivad pildid. Pildi peab kinnitama ning portaali üles lubama moderaator. Pildi lisamine võib aega võtta ka mitu päeva.

Sisemine valuuta.

Rate.ee kasutajatel on võimalus osta Rate.ee teenuseid eesti kroonide eest. Sissemakse tulemusena tekivad kasutaja kontole SOL-id, mida saab vahetada teenuste vastu. SOL-e ehk siseraha saab osta läbi internetpanga, SMS-iga, telefonikõnega ning kõnekaartidega.

Minu seos rate.ee keskkonnaga on hetkel täiesti olematu. Siis, kui antud keskkond loodi, olin kasutaja, kuid ei saa öelda, et väga aktiivne. Tol ajal oli see portaal ülipopulaarne, olid ka ütlused, et "rate pole elu", sest vahel tundus, et paljude jaoks oligi see virtuaalkeskkond just nagu reaalne elu. Keskkond hakkas üha enam arenema, loodi erinevaid rakendusi, hetkel saab seal küll pea kõike teha. Leian, et kuigi sarnased portaalid on toredad ajaveetmiskohad, on neil ka negatiivne pool. Nimelt võib noortel kaduda reaalsuse ja virtuaalse keskkonna vahel piir, samuti on ka koolivägivald kolinud üle virtuaalsesse maailma. Samuti võib noortel tekkida tõrjutuse, alaväärsuse tunne sest nende pilte ehk ei hinnata väga kõrgete hinnetega ning see võib tekitada neile raskusi reaalses elus, kuigi asjatult.

Minu arvates on rate.ee keskkond kaotanud oma populaarsuse ning uusi ja huvitavaid portaale on juurde tekkinud, kuigi rate.ee andmete kohaselt on neil  tänase seisuga kasutajaid kokku 342259. Ning see arv on ikka väga suur.
Leian, et erinevad suhtlusportaalid ei ole üldse halvad, kuid tuleb siiski jälgida, mida lapsed neis teevad ning kellega nad seal suhtlevad.


Kasutatud allikad:

Rate.ee portaal   (03. 10. 2010)

Vikipeedia  Rate.ee  (03. 10. 2010)

1 comment:

  1. Olen teie mõtetega päri, kuid unustasite sihtgrupi, keda antud kursuse käigus vägagi silmas peame. Kuidas on lood erivajadustega lastega, kas nemad saavad antud veebilehte kasutada, kas rate.ee valideerub?

    ReplyDelete